Access Menu

Longevity: how to live a longer and healthier life | Martin Juneau

1. A change from typical western diet to optimal diet from age 20 would increase life expectancy by how much

1 year
2 years
5 years
10 years

Answer: 10 years

2. Largest gains in life expectancy would be made by eating more:

Legumes
Whole grains
Nuts
Red meat

Answer: legumes

Ref : Jan-Magnus Okland, Oystein A. Haaland , Kjell Arne Johansson, Estimating impact of food choices on life expectancy: A modeling study, Lars T. Fadnes , Plosmedicine, Published: February 8, 2022 https://doi.org/10.1371/journal.pmed.1003889

A sustained change from a typical Western diet to the optimal diet from age 20 years would increase LE by more than a decade for women from the United States (10.7 [95% UI 8.4 to 12.3] years) and men (13.0 [95% UI 9.4 to 14.3] years). The largest gains would be made by eating more legumes (females: 2.2 [95% UI 1.1 to 3.4]; males: 2.5 [95% UI 1.1 to 3.9]), whole grains (females: 2.0 [95% UI 1.3 to 2.7]; males: 2.3 [95% UI 1.6 to 3.0]), and nuts (females: 1.7 [95% UI 1.5 to 2.0]; males: 2.0 [95% UI 1.7 to 2.3]), and less red meat (females: 1.6 [95% UI 1.5 to 1.8]; males: 1.9 [95% UI 1.7 to 2.1]) and processed meat (females: 1.6 [95% UI 1.5 to 1.8]; males: 1.9 [95% UI 1.7 to 2.1]).

3. Life expectancy is affected by income. For a female, what is the difference in longevity form a salary of below 35k to above 100k

1 year
2 years
6 years
10years

Answer 6 years

Reference: Snyder-Mackler N, Burger J-R and all, Social determinants of health and survival in humans and other animals, Science, vol 368 issue 6493

The social environment, both in early life and adulthood, is one of the strongest predictors of morbidity and mortality risk in humans. Evidence from long-term studies of other social mammals indicates that this relationship is similar across many species.

4.  Owning interior plants and care for them cannot :

a. Reduce psychological and physical stress
b. Improve healing after surgery
c. Increase sexual drive
d. Increase concentration and attentiveness
e. Increase creativity and productivity

Answer: c

Reference: Toyoda M, Yokota Y, Barnes M, Kaneko M, Potential of a small indoor plant on the desk for reducing office workers stress, American society for horticultural science, vol 30 issue 1

In our study, three levels of involvement with plants were introduced into the work environment. The first was passive observance of the presence of greenery on the desktop, the second was the prescribed activity of gazing at the plant, and the third was the physical activity involved in choosing and then caring for the plant. The presence of plants is generally considered to contribute to the improvement of the office environment. The passive observation of these plants is an easy way for office workers to access some degree of stress reduction. However, we suggest that the level of restorative benefit from passive observation of plants may lessen over time as the novelty wears off and interest in the static presence of a plant diminishes.

5. Which of these food is not part of pro inflammatory food

a. Red meat
b. Refined sugars
c. Ultra transformed food
d. Chicken
e. Deli meat

Answer: d

Reference: Martin Juneau https://observatoireprevention.org/2020/11/23/controler-linflammation-grace-a-lalimentation/

L’inflammation chronique participe activement à la formation et à la progression des plaques qui se forment sur la paroi des artères et qui peuvent mener à l’apparition d’accidents cardiovasculaires comme l’infarctus du myocarde et les AVC

Deux études montrent que les personnes dont l’alimentation est anti-onflammatoire en raison d’un apport élevé en végétaux (légumes, fruits, grains entiers), en boissons riches en antioxydnats (thé, café, vin rouge) ou en noix ont un risque significativement plus faible d’être touchées par une maladie cardio-vasculaire.

Deux études montrent que les personnes dont l’alimentation est anti-inflammatoire en raison d’un apport élevé en végétaux (légumes, fruits, grains entiers), en boissons riches en antioxydants (thé, café, vin rouge) ou en noix ont un risque significativement plus faible d’être touchées par une maladie cardiovasculaire.
Ce type d’alimentation anti-inflammatoire peut être facilement reproduit en adopta
Ce type d’alimentation anti-inflammatoire peut être facilement reproduit en adoptant le régime méditerranéen, riche en fruits, légumes, légumineuses, noix et grains entiers et qui a été à maintes reprises associé à une diminution du risque d’accidents cardiovasculaires

Deux études montrent que les personnes dont l’alimentation est anti-inflammatoire en raison d’un apport élevé en végétaux (légumes, fruits, grains entiers), en boissons riches en antioxydants (thé, café, vin rouge) ou en noix ont un risque significativement plus faible d’être touchées par une maladie cardiovasculaire.
Ce type d’alimentation anti-inflammatoire peut être facilement reproduit en adoptant le régime
L’inflammation chronique participe activement à la formation et à la progression des plaques qui se forment sur la paroi des artères et qui peuvent mener à l’apparition d’accidents cardiovasculaires comme l’infarctus du myocarde et les AVC.
Deux études montrent que les personnes dont l’alimentation est anti-inflammatoire en raison d’un apport élevé en végétaux (légumes, fruits, grains entiers), en boissons riches en antioxydants (thé, café, vin rouge) ou en noix ont un risque significativement plus faible d’être touchées par une maladie cardiovasculaire.